A gesztenye érése szeptember végétől október végéig tart. Ekkor a kupacsok négyfelé nyílnak (kovadás), és a termés kipottyan a földre.

Érdemes előkészülni a szüretre. Ha művelt gyomtalanított föld van alatta, akkor kapáljuk meg, és gereblyézzük el a talajt. Ha füvesítve van, akkor alacsonyra állított fűnyíróval nyírjuk le a füvet. Utána gondosan gyűjtsük össze a füvet.
A lehullott termést lehetőleg minden nap szedjük, mert nem szeret a napon lenni. Ugyanis felmelegedve víztartalmát gyorsan elveszti,és megpenészedik. Szedés után gereblyézzük össze a leesett kupacsokat is, hogy ne kelljen mégegyszer átforgatni. Szárazabb őszön előfordul, hogy a kupacsba beszorul a mag, és azzal együtt esik le. Vigyázzunk a kiszedéskor, mert a kupacs szúrós tüskéinek a vége ekkorra beszáradhat, és fájdalmas sebeket ejhet ha beletörik a bőrbe, vagy becsúszik a köröm alá. Nyugodtan használjunk botot, vagy a cipőnket, hogy a kupacsot széjjeltaposva kiszedhessük fáradtságunk gyümölcsét.

Tárolás

A termelés talán legnagyobb problémája a termés tárolása. Leginkább a kiszáradástól kell megvédeni, hogy ne penészedjen. Hagyományosan, szellős hűvös helyen 15-20cm vastagságban elterítve kb. 1 hónapig tárolható. Háztartásban hűtőben tarthatjuk. Hosszabban fermentálással lehet tárolni. Két módszere van. Az egyik az áztatás. Kádakba ömlesztjük a gesztenyét, és annyi hideg (8-15 fokos) vizet engedünk rá, hogy bőven ellepje. Ha átkeverjük, a léha és beteg gyümölcsöket le tudjuk halászni a víz tetejéről. 6-9 napig áztatjuk a gesztenyét, naponta cserélve rajta a vizet, és többször átkeverve. Egy gyenge erjedés történik ezalatt. Utána kiszedve a kádból leszárítjuk, és rashelzsákban vagy ömlesztve tárolhatjuk. Hátránya, hogy matt lesz a felülete, és elveszti a csíraképességét. De mind háztartásban, mind kisüzemben könnyen megvalósítható, és jól kontrollálható. A másik megoldás a prizmázás. A felszedett gesztenyét frissen, a kupacsban maradottakkal együtt prizmába rakjuk. Lombbal szalmával takarjuk, majd földdel befedjük. Itt is egy erjedési folyamat megy végbe. Hátránya, hogy a csíraképességét szintén elveszti, és sokkal nehezebben kontrollálható. Viszont nem szükséges hozzá edény.
Legegyszerűbben feldolgozva tárolható a gesztenye. Megfőzve és lefagyasztva, lisztként, befőttként.