Tavasszal, ha a méret megengedi, koronába metszhetjük. A tervezett törzsmagasság fölött 10-15centivel vágjuk vissza. A koronába metszés után nem sok dolgunk van, csak a keresztbe növő és sérült ágak eltávolítása, mert a növény önállóan is szép szabályos koronát nevel. A metszés során ejtett sebeket gondosan zárjuk le sebkezelővel.

Az oltás évében

Az első néhány évben intenzív vízpótlásra van szükség. A csapadéktól függően évi 3-6 alkalommal kiadósan öntözzük meg. Nagyon jó hatású, ha a tavaszi első öntözés előtt 3 marék Volldüngert, vagy más komplex műtrágyát szórunk a tányérba.
A szerves anyagú talajtakarást később is meghálálja. Lehet gyaluforgács, fűkaszálék, komposzt, szerves trágya, szalma, vagy ezek kombinációja. Lehetőleg 8-10cm vastag legyen, hogy a gyom ne tudja áttörni. Jó megoldás a 3-4 cm vastag trágya vagy komposzt 6-8 cm gyaluforgáccsal, szalmával takarva. Tavaszonként újítsuk meg a takarást. Ideális, ha a talajtakarás mérete a koronavetülettel megegyezik.
Ha a nevelés során levélsárgulást tapasztalunk, az jelezheti azt is, hogy nem savanyú a talajunk, és a benne lévő kalcium gátolja a gesztenye számára fontos kálium felvételét. Ekkor az ültetésnél már leírt ecetes beöntözés, és a káliumszulfát beásása segíthet.

3 éves fa

Növényvédelem

Bár több kórokozó és kártevő is károsítja, jelentős (beavatkozást igénylő) károkozása a szelídgesztenye-kéregráknak (Cryphonectria parasitica), és a mikoszferellás levélfoltosságnak (Mycosphaerella maculiformis) van.
Ezért az okszerű növényvédelme viszonylag egyszerű. Az “okszerű” jelző azt jelenti, hogy nem menetrendszerűen permetezünk, hanem amikor egy betegség vagy kórokozó felszaporodása azt megkívánja, mert nagyobb kárt okoz, mint a védekezés költsége.
– A legfontosabb a lemosó permetezés. Ezt rügyfakadás előtt réztartalmú szerrel bő permetlével végezzük.
– Május végén szintén réztartalmú szerrel és felszívódó rovarölőszerrel védekezzünk.
– Ezt indokolt esetben augusztusban megismételjük.

Mindenképpen tartsuk szem előtt a régi mondást, miszerint a gazda szeme hizlalja a jószágot. Ezért a fák között járva szemrevételezzük őket, különösen a leveleket, mert azok jelzik először a problémákat.
Ha nem tudja eldönteni, mi az amit lát, fényképezze le, és küldje el az e-mail címemre.
Szívesen segítek minden gesztenyét termelő és szerető embernek.