A gesztenye főzve és sütve is rendkívül ízletes, finom pürének, de ételekre, süteményekre főve, reszelve egyaránt fogyasztják. Készítenek belőle levest is, lisztté őrölve pedig sütemények alapanyagául szolgálhat.
Sajnos nálunk az utóbbi időkig szinte kizárólag a cukrozott, rumaromás fagyasztott gesztenyepürével találkozhattunk.
Az újfajta termékek és felhasználási módok elterjesztésének élharcosa Egyed Károly barátom, a Sarkpont Rt vezetője.
Ízelítőnek egy pár recept:
Narancskrémes gesztenyerolád
Hozzávalók:
3 csomag gesztenye, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2 db narancs, csokimáz
Elkészítése: A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk, a másikat lehártyázzuk, a húsát felaprítjuk. A narancskrémhez lisztből, tejből, narancsléből besamelt főzünk, ha kihűlt, kanalanként belekeverjük az előre habossá kevert margarinos-cukros-narancshéjas krémbe, végül belekeverjük a narancs húsát is. A gesztenyemasszát és a rumot keverőgéppel átdolgozzuk, majd egy folpackon vizes kézzel kb. 30×20 cm nagyságúra nyomkodjuk. A közepére csíkban elosztjuk a narancskrémet, és a folpack segítségével a gesztenyét feltekerjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd a folpack levétele után bevonjuk csokimázzal.
Gesztenyés gomba
Hozzávalók:
15 dkg gesztenye, 15 dkg gesztenyemassza, 2 vöröshagyma, 8 közepes nagyságú csiperkegomba, 1 tojás, 2 dl száraz fehérbor, só, bors, reszelt szerecsendió, vaj, szójaszósz, 1,5 dl tejszín
Elkészítése:
A gesztenyét meghámozzuk, vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük. A lehéjazott vöröshagymákat finomra vágjuk, a gombafejeket megmossuk. A finomra vágott hagymát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt gesztenyemasszát és a főtt gesztenyéket, valamint a tojást, és szerecsendióval ízesítve jól összedolgozzuk, hogy masszát kapjunk. Az így kapott tölteléket a megtisztított gombafejekbe töltjük. A töltött gombafejeket egy jénaiba tesszük, alá szójaszószt és fehérbort öntünk. Lefedve 20-25 perc alatt sütőben megsütjük. A gombafejeket tálra helyezzük, a jénaiban visszamaradt levet tejszínnel összeforraljuk, az így kapott mártással leöntve tálaljuk a gombát.
Gesztenyeleves
Hozzávalók:
1 kg gesztenye, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 1 liter húsalaplé, rum, mazsola
Elkészítése:
A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk – így könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, akár durvára le is darálhatjuk. A húslevest felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. A tejfölt összekeverjük két tojássárgájával. Amikor a leves újra felforrt, pár kanálnyit a tojásos tejfölhöz keverünk, majd a habarást a leveshez adjuk. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.
Figyelmeztetés!
A receptektől eltérni szabad! 🙂
Amennyiben önnek is van bevált, finom gesztenyés receptje, kérem ossza meg velünk. Küldje el, és közzétesszük!