A gesztenyét régebben kizárólag szabadföldön koronába javított héjaláoltással szaporították. Hátránya volt, hogy 4 évig nevelték helyben a magoncokat, mire 80-120cm-es magasságban elérték a kívánt méretet. A gyökérnyakba már 3 éves nevelés után lehet oltani, viszont az erős visszavágás miatt erőteljes sarjképzés indul be. De a vadaláshoz szakképzett munkaerő kell.

Először mi is a szabadföldi, gyökérnyakba történő javított héjaláoltást próbáltuk ki.
Egyéves magágyi csemetét ültettünk ki, majd a következő tavasszal helyben, javított héjaláoltással beoltottuk.
Hátrányai:
– Kora tavasszal (ápr. vége-máj eleje) a szeszélyes időjárás miatt a munkavégzés rapszodikus.
– A tavaszi időjárás erőteljesen befolyásolja az eredést (10-80%)
– A késő tavaszi fagyok kárt tehetnek az oltásokban.
– Két szakember kell (oltás, kötözés)
– A visszametszett alany vágásfelületét sokáig nem bírja benőni. Így nagy a száradás és fertőzésveszély.

Ezen hátrányok miatt tértünk át Lantos András barátom tanácsára és szakmai segítségével a dió szaporításánál már bevált kézbenoltásra.
Zárt térben, mosott, visszavágott gyökerű csemetét gyökérnyakba angolnyelves párosítással oltunk. A kalluszosító helységben a kallusz burjánzásnak indul és az oltás összeforr. Ez után ültetjük ki szabadföldbe.

Előnyei:
– Ehhez csak egy szakember kell.
– Mivel zárt helyen történik az oltás, így a munka nem időjárásfüggő.
– Nem kell kötözni.
– Angolnyelves párosítással történik, így nincs szabad vágásfelület, nincs fertőzésveszély.
– A megeredt csemete kerül kiültetésre.
– Jobban időzíthető a kiültetés.

De még ekkor is jelentkezett a kiültetés után a változékony időjárás eredést befolyásoló hatása. A kiültetett oltványok fagy és fényvédelméről kézi kupacolással és gyaluforgácsos takarással próbáltunk gondoskodni.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy kalluszosításkor kifeslett a rügy is. A nap és a szél szárító hatására hamarosan elkezdett párologtatni, de a kialakulóban lévő gyökérzet még nem bírta pótolni a nedvességet.

Ezért most már fólia alá ültetjük ki a kézben oltott, bekalluszosított oltványokat. Itt jól tudjuk szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat. A fénytől dupla raschelhálóval védjük a csemetét. Mikor az éjszakák melegek lesznek, levesszük a fóliát, és árnyékoló alatt neveljük tovább az oltványokat.

A szaporítás során a következőket szeretném megvalósítani:
– Próbálok minél jobb minőségű gyökérzetet növeszteni. Ezt biostimulátoros kezeléssel, és a gyökérkapcsolt (mikorrhiza) gombájának az elterjesztésével szeretném.
– Próbálom a jelenlegi két éves oltványnevelést lerövidíteni.
– A gesztenye legveszélyesebb kórokozója az endótiás kéregrák (Cryphonectria parasitica). Az anyanövényeket hipovirulens gombával kezelem Dr. Radócz László segítségével. Azt szeretném vizsgálni, hogy az így szerzett biológiai rezisztencia átvihető-e a szaporítás során.