Az ültetés legkedvezőbb időpontja a lombhullás utáni őszi időszak. Addig telepíthetünk, amíg át nem fagy a föld felső 5 centije. Ha mégis valamiért kicsúsznánk az időből, áttehetjük tavaszra. Ilyenkor gondosabban kell ügyelni a megfelelő tömörítésre.
Lehetőleg savanyú talajba telepítsünk. Amennyiben nem savanyú a talajunk, hanem semleges, és van benne egy kis szabad mész, akkor a következő praktikákkal tehetjük élhetőbbé a talajt a gesztenyénk számára.

A gesztenye káliumigényes, de a kalcium gátolja ennek felvételét. Ezért az ültetőgödör aljába szórjunk +5 marék káliumszulfát műtrágyát, majd keverjük össze a földdel. A beöntözéshez, és a tavaszi első öntözéskor 1ezrelékes (10l vízhez 10ml) háztartási ecettel öntözzünk. Ültetés után a fa 5 méteres átmérőjű körében szórjunk ki 5 kg káliumszulfátot, és ássuk be a talajba. Természetesen ez csak akkor teszi élhetőbbé a talajt a gesztenye számára, ha nem nagyon meszes. Amennyiben kifejezetten meszes talajunk van, sajnos le kell mondanunk a gesztenye telepítéséről.
60x60x80cm-es gödröt ássunk. Az aljába érett trágyát, komposztot rakjunk kb. 20cm vastagon. Szórjunk rá két-két marék káliumszulfát és szuperfoszfát műtrágyát. Ezt keverjük össze a gödör aljáról fellazított talajjal. Erre terítsünk 1-2 lapát földet. Helyezzük el a csemete gyökerét úgy, hogy az oltás helye 2-3cm-rel a talajszint felett helyezkedjen el. Szórjuk vissza a gödörből kitermelt földet úgy, hogy az a gyökerek közötti részt is lehetőleg hézagmentesen kitöltse. Tapossuk meg a földet vigyázva, hogy a gyökerek ne sérüljenek. Majd öntözzük meg bőségesen. Ezt két nap múlva ismételjük meg. Ezután, még a nagyobb fagyok előtt a megmaradt födet kupacoljuk fel a töve körül.

Tavasszal a felkupacolt földet lebontva egy kb. 80-100cm átmérőjű tányért alakítsunk ki. A kialakított tányérba 8-10cm vastagon érett trágyát, komposztot, gyaluforgácsot, szalmát, szénát, füvet, fenyőkérget szórjunk. Ezt a korhadás ütemében tavaszonként pótoljuk. Az ilyen talajtakarást a növény nagyon meghálálja.